R

Retrospectivă: 12 momente cheie din cercetarea românească

Parcă niciodată nu s-a vorbit mai mult despre cercetare ca în 2020. Doar că, atunci când societatea românească și-a dat seama că are totuși nevoie de cercetători, a devenit clar faptul că tăierile repetate de fonduri din bugetul cercetării au avut consecințe grave. Am selectat, pentru Mindcraft Stories, 12 momente cheie din cercetarea românească.

#1 Cercetarea românească a intrat pe frontul de luptă cu ce arme a avut

Tonul cercetării a fost stabilit, ca peste tot în lume, de epidemia Covid-19. În universități și instituții de cercetare, numeroase echipe de cercetare și-au pus la dispoziție expertiza pentru a înțelege mai bine mecanismele de acțiune, a-i anticipa efectele la nivel fizic, dar și economic, social sau psihologic și pentru a găsi modalități de a lupta împotriva acestuia. Având în vedere cât ar fi durat în mod obișnuit deschiderea unor noi direcții de cercetare, reacția mediului științific a fost una ultra-rapidă. În martie, Universitatea din București anunța că a „trasat grafic”  răspândirea primelor 308 cazuri confirmate cu COVID-19. Un grup de cercetare de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași oferea informații despre o metodă de depistare timpurie a infecțiilor ce putea sta la baza realizării unor teste mai rapide și mai ieftine decât cele existente. În luna aprilie, UBB a demarat un proiect de monitorizare în timp real a impactului pandemiei de COVID-19 asupra economiei românești și realizarea de previziuni economice.

Instituțiile s-au implicat nu doar cu „a studia”, ci și cu „a face”: au produs sisteme de ventilație mecanică,  dezinfectant, au pus la dispoziție consiliere psihologică pentru medici, au realizat teste, echipamente și multe altele.

Citiți restul articolului în Mindcraft stories
CategoriiFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *