D

De la știință la comunicare: un exemplu de carieră

Recomand acest interviu cu Imran Khan, responsabil de promovarea științei la Wellcome Trust,  o fundație britanică care lucrează de mulți ani de zile pentru a găsi modalități de prevenire a următoarei epidemii globale. Este interesant în special pentru cei curioși cum se poate accede la o carieră de comunicator de știință. Imran Khan a avut un traseu tipic pentru această carieră (deși susține în interviu că nu există traseu tipic), de la studii de licență în biologie la un master în comunicarea științei.

Focusul său este pe relația dintre public și știință — ceea ce în engleză se numește „public engagement”, dar nu i-am găsit o traducere care să mă mulțumească în română. (Dacă aveți vreo idee, scrieți-mi madalina@comunicarestiintifica.ro).

El subliniază că rolul său presupune să fie, mai întâi, atent la nevoile audienței. În general, cei care lucrează în comunicarea științei au tendința să comunice doar în sensul de a prezenta lumii cât de minunată este știința. De fapt, comunicarea trebuie să plece invers — de la ceea ce este important pentru audiența dorită și explicarea felului în care știința răspunde acelor preocupări.

According to Imran, science engagement is increasingly being approached from the perspective of the public. There used to be the assumption that the goal was to tell people how amazing and important science is “but for a working parent with a full schedule, learning about antibiotic resistance or genetics isn’t going to be on the top of their list.” Science professionals need to understand what is important to the public and start from there; make engagement more people centered. “Science communication and engagement hasn’t become any less or more important over the years but people are being much more deliberate about engagement. It’s not about doing engagement just for engagement’s sake but because there is something to change or improve.”

Interviul complet este aici și a fost primul articol dintr-o serie pe care Hindawi, un editor de jurnale de cercetare open access, o va dedica științei și comunicării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *