D

De la știință la comunicare: un exemplu de carieră

Recomand acest interviu cu Imran Khan, responsabil de promovarea științei la Wellcome Trust,  o fundație britanică care lucrează de mulți ani de zile pentru a găsi modalități de prevenire a următoarei epidemii globale. Este interesant în special pentru cei curioși cum se poate accede la o carieră de comunicator de știință. Imran Khan a avut un traseu tipic pentru această carieră (deși susține în interviu că nu există traseu tipic), de la studii de licență în biologie la un master în comunicarea științei.

Focusul său este pe relația dintre public și știință — ceea ce în engleză se numește „public engagement”, dar nu i-am găsit o traducere care să mă mulțumească în română. (Dacă aveți vreo idee, scrieți-mi madalina@comunicarestiintifica.ro).

El subliniază că rolul său presupune să fie, mai întâi, atent la nevoile audienței. În general, cei care lucrează în comunicarea științei au tendința să comunice doar în sensul de a prezenta lumii cât de minunată este știința. De fapt, comunicarea trebuie să plece invers — de la ceea ce este important pentru audiența dorită și explicarea felului în care știința răspunde acelor preocupări.

Potrivit lui Imran, implicarea în știință este abordată din ce în ce mai mult din perspectiva publicului. Înainte, se presupunea că scopul este de a le spune oamenilor cât de uimitoare și importantă este știința, „dar pentru un părinte care lucrează și are un program încărcat, nu va fi în capul listei sale de interese să învețe despre rezistența la antibiotice sau despre genetică”. Profesioniștii din domeniul științei trebuie să înțeleagă ce este important pentru public și să pornească de acolo; să facă implicarea mai mult centrată pe oameni. „Comunicarea și implicarea în domeniul științei nu au devenit mai puțin sau mai importante de-a lungul anilor, dar oamenii sunt mult mai intenționați în ceea ce privește implicarea. Nu este vorba de a face implicare doar de dragul implicării, ci pentru că există ceva de schimbat sau de îmbunătățit.”

Interviul complet este aici și a fost primul articol dintr-o serie pe care Hindawi, un editor de jurnale de cercetare open access, o va dedica științei și comunicării.

CategoriiFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *