C

Cum a fost la: How to Present your PhD to a General Audience

Am fost invitată de Școala Doctorală de Filosofie și Științe Social-Politice al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași să susțin un workshop în timpul conferinței destinate doctoranzilor facultăților. Am ales un subiect de folos doctoranzilor, care să îi ajute și să susțină prezentarea doctoratului la finalul tezei, dar și să le stârnească gustul pentru a vorbi în public despre subiecte științifice.

Prezentarea s-a intitulat „How to Present you PhD to a General Audience” și a inclus o parte de teorie și o serie de exerciții practice.

Am avut și un titlu alternativ pentru prezentare:

Le-am prezentat celor din sală câteva modele de structurare a informației cu foarte mult și greu conținut științific. Despre cele patru structuri pe care le propun pentru prezentarea unor rezultate științifice am scris și aici pe site.

Cea de-a patra structură de prezentare a fost chiar inspirată de prezența mea la acea conferință. Spre deosebire de cercetătorii din domeniul științelor, cu care lucrez de obicei, cei din domeniul socio-uman sunt mult mai concetrați pe oameni (ca subiect de cercetare). Astfel încât i-am învățat cum să își gândească structurarea informațiilor prin prisma unei povești individuale, astfel încât să reușească să transmită idei complexe, fără ca acestea să fie seci – doar stastică și grafică, ci să implice emoțional audiența.

Cel mai frumos cadou din timpul workshopului a fost remarca unuia dintre doctoranzii din Israel:

You took the dust off my mind and made me rethink something fundamental about my research

CategoriesTraining

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *