C

Cine și unde comunică despre știință în Europa?

Un proiect european dedicat comunicării științei, ReThink, și-a propus să traseze o hartă a actorilor de comunicare din zona științifică. Nu au privit întregul continent, ci au selectat câteva țări: Italia, Olanda, Marea Britanie, Suedia, Polonia, Serbia și Portugalia. Am fost atentă în special la rezultatele din Polonia, pentru că mă aștept să semene cu cele ale României, niciuna din cele două țări neavând o tradiție în a comunica despre știință.

Membrii echipei au avut în vedere doar online-ul și trei subiecte specifice, pentru a putea privi mai îndeaproape: schimbări climatice, inteligență artificială și nutriție.

Ce mi s-a părut interesant:

Polonia a fost singura țară în care majoritatea comunicatorilor erau indivizi, nu instituții. Aceasta poate însemna (concluzia mea, nu a raportului), că acolo există un gol de dorință de comunicare instituțională pe teme de știință și că acest rol este preluat de persoane care au o pasiune personală pentru acest subiect.

În Serbia și Polonia, zona academică și de cercetare este slab reprezentată printre actorii de comunicare.

În Marea Britanie și Portugalia, cercetătorii sunt printre cei mai activi comunicatori din domeniul schimbărilor climatice la nivel individual — 11% în Marea Britanie, 36% în Portugalia.

Cele mai folosite canale: site-ul este pe primul loc în aproape toate țările; în cele cu tradiție de comunicare a științei, Twitter apare pe primul sau al doilea loc și apar și podcasturile ca mijloc de comunicare. În Polonia predomină, cum altfel, Facebook-ul.

Raportul este aici și este plin de informații interesante, vă îndemn să îl citiți.

Sursă tabele: Scoping Report on the Science Communication Ecosystem

CategoriiFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *