C

Cercetarea din România despre COVID19 – Listă de articole științifice (Selecție)

Reiau inițiativa de a monitoriza cercetarea românească pe tema COVID-19 după ce inițial am întrerupt-o pe 15 mai, crezând că ce fusese mai rău a trecut.

Din cauză că sunt prea multe articole deja, am introdus și o selecție. Le voi lista pe cele cu cele despre care cred că au mai bun potențial de comunicare și impact. Sper să fie utile pentru jurnaliștii interesați să fie la curent cu ceea ce se întâmplă în spațiul științific românesc în domeniul Coronavirus. În plus, prin exemple, să fie mai clar pentru cei aflați pe baricadele cercetării să înțeleagă cum se poate extrage esența rezultatului și cum se selectează elementele care au impact la public dintr-un articol.

Studiile noi vor fi publicate atunci când le găsesc pe paginile mele de Facebook și Linkedin, le veți putea filtra după #RoCovidSci.

Aici va fi „evidența” lor. Mai jos, găsiți postarea și lista inițială, actualizată până la 15 mai 2020.

11/08/2020 Davidescu, Eugenia Irene, et al. “Treatment with hydroxychloroquine in patients with covid-19. Experience of a neurology department.” Hidroxiclorochina a fost asociată cu o ședere în spital mai lungă, într-un studiu realizat pe pacienți internați la Spitalul Colentina. Practic, cei care au luat medicamentul s-au vindecat mai greu decât cei pe tratament standard. Studiul a fost realizat în luna mai, pe 32 de pacienți, dintre care 18 au luat acest medicament. Trei pacienți au murit, toți tratați cu acest medicament. Autorii sunt de la Spitalul Clinic Colentina, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare in Domeniul Patologiei si Stiintelor Biomedicale “Victor Babes” , Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș.

09/08/2020 Dima, Alina, et al. “Physicians’ Perspectives on COVID-19: An International Survey.” Healthcare. Vol. 8. No. 3. Multidisciplinary Digital Publishing Institute, 2020. — Rezultatele unui studiu pe 194 de medici, din 43 de țări, realizat în luna aprilie. Peste 20% spun că simt că oamenii cu care obișnuiau să interacționeze îi evită acum; peste două treimi nu simt că primesc suficientă protecție (echipament/proceduri); 20% cred că Vitamina D ar fi eficientă în prevenirea îmbolnăvirii. Autorii sunt de la Spitalul Clinic Colentina, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare “Prof.Dr. C.C. Iliescu”.

07/08/2020 Butu, Alina, et al. “The Impact of COVID-19 Crisis upon the Consumer Buying Behavior of Fresh Vegetables Directly from Local Producers. Case Study: The Quarantined Area of Suceava County, Romania.” International Journal of Environmental Research and Public Health 17.15 (2020): 5485 — Cum s-au schimbat obiceiurile cumpărare de legume în Suceava, acolo unde a existat și o carantină strictă? A crescut disponibilitatea de a comanda produsele online, producătorii s-au împrietenit cu internetul, dar a rămas și ceva neschimbat: faptul că 95% dintre cei intervievați au declarat că vor să vadă produsele cu ochii lor și să și le aleagă singuri. Autori de la: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice + autori de la Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane”, ASE București.

(Old post – actualizat până la 15/05/2020)

De câteva săptămâni, am început să urmăresc ce se publică pe tema COVID 19 în România. Am deschis o listă de lucrări științifice, pe care am să încerc să o țin actualizată.

Update: odată cu încetarea stării de urgență, am încetat și eu monitorizarea articolelor.

(de ce am clasat astfel lucrările – citiți aici)

Inlcuse în lista „curatoriată” de Organizația Mondială a Sănătății:

15/04/2020 COVID-19 in a tertiary hospital from Romania: Epidemiology, preparedness and clinical challenges — despre cum a fost experiența primilor 126 de pacienți la Spitalul clinic “Dr. Victor Babes” din București

13/04/2020 SARS-CoV-2 in Romania – situation update and containment strategies, scris de Adrian Streinu Cercel (deși a fost adăugat abia astăzi în listă, articolul este învechit, de pe vremea când erau doar 3 cazuri de Coronavirus confirmate în România)

6/04/2020 Is Romania ready to face the novel coronavirus (COVID-19) outbreak? The role of incoming travelers and that of Romanian diaspora – scrisoare deschisă cu autori de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

În reviste peer-reviewed din străinătate

09/05/2020 Observations about sexual and other routes of SARS-CoV-2 transmission and its prevention

09/05/2020 Obesity ‑ a risk factor for increased COVID‑19 prevalence, severity and lethality (Review)

28/04/2020 COVID‑19 in Northern Italy: An integrative overview of factors possibly influencing the sharp increase of the outbreak (Review) — de ce s-a ajuns la o situație atât de tragică în Nordul Italiei? Pe scurt, răspunsul autorilor este că s-a acționat prea târziu, iar în țările unde autoritățile au luat măsuri drastice nu s-a ajuns la aceeași explozie de cazuri. Semnează și un cadru didactic de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova

28/04/2020 Handling of allergen immunotherapy in the COVID-19 pandemic: An ARIA-EAACI statement — este o declarație e peste 200 de cercetători despre managementul unui tip de terapie antialergică în această perioadă; printre semnatari se numără și un membru al Universității Transilvania din Brașov.

17/04/2020 Diabetes and the COVID-19 Pandemic: How Insights from Recent Experience Might Guide Future Management, autoare principală Anca Pantea Stoian de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București

08/04/2020 Intranasal corticosteroids in allergic rhinitis in COVID‐19 infected patients: An ARIA‐EAACI statement —- semnează un cadru didactic de la Universitatea Transilvania Brașov. (mulțumesc, Bogdan Tofănică, pentru semnalare)

08/04/2020 COVID-19 pandemic and cardiac imaging: EACVI recommendations on precautions, indications, prioritization, and protection for patients and healthcare personnel — semnează un profesor de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București (mulțumesc, Bogdan Tofănică, pentru semnalare)

6.04.2020 Recommendations for the prevention, mitigation and containment of the emerging SARS-CoV-2 (COVID-19) pandemic in haemodialysis centres – într-o revistă de top din domeniul său, cu un autor de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași

28/04/2020 The Successes and Failures of the Initial COVID-19 Pandemic Response in Romania — Ștefan Dascălu, de la Department of Zoology, University of Oxford, United Kingdom a făcut o analiză a răspunsului autorităților din România în contextul epidemiei Covid-19. Deși menționează problemele din spitale, concluzia este că reacția a fost rapidă și a avut succes. În această listă am inclus până astăzi doar cercetători de la instituții din România, am făcut această excepție pentru că mi s-a părut relevant articolul oricum.

În reviste peer-reviewed din România

13/05/2020 The Labour Market Crisis In Romania Causes, Effects And Potential Solutions În doar câteva săptămâni, România a trecut de la un deficit de 1 milion de angajați (înainte de epidemie) la un surplus de 1 milion de angajați. Un cercetător de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu propune o serie de măsuri pentru a gestiona criza locurilor de muncă din perioada următoare.

13/05/2020 Model for Analyzing the Evolution of Employment and Unemployment in Romania — un articol care doar atinge tangențial subiectul epidemiei, referindu-se la lucrătorii întorși recent din țările europene și care, cel mai probabil, nu se vor întoarce prea curând înapoi.

13/05/2020 SARS-CoV-2 Epidemic and Diabetes (editorial)

09/05/2020 Oral Mucosa- Gate for COVID-19 Infection and Correlation with Chemical Structures of the Biocides

03/05/2020 Proposals To Prevent the Reduction of the Gross Domestic Product During the Crisis Period – publicat în Revista Română de Statistică, studiul anunță o scădere fără precedent în bunuri și servicii în urma impactului generat de COVID19 și subliniază importanța investițiilor în domeniul inovației și cercertării.

21/04/2020 Covid-19 crisis in Romania – between perception and attitude — un studiu în care 20% dintre respondenți declară că nu respectă măsurile de distanțare socială, 36% consideră că reacția la epidemia de Coronavirus este exagerată, 79% spun că această epidemie le-a afectat „mult” și „foarte mult” calitatea vieții. De precizat faptul că se bazează pe un chestionar cu 244 de răspunsuri, majoritatea furnizate de tineri — 88% au sub 35 de ani. Autorii sunt de la Universitatea Ovidius din Constanța

17/04/2020 Emergency COVID-19: A Surprising Pandemic

10/04/2020 Covid-19: Restrictions, Economic Losses And Incentives. European And Global Overview

6.04.2020 Coronavirus in pregnancy. What we know so far? — autorul principal este medic

Pe site-uri fără peer review

13/05/2020 The Specter of Terrorism During the Coronavirus Pandemic — în cazul în care vă întrebați dacă pandemia la nivel global este o situație favorabilă sau nu terorismului, găsiți un punct de vedere în acest articol. Unul dintre autori este cercetător la SNSPA București.

03/05/2020 Detecting fake news for the new coronavirus by reasoning on the Covid-19 ontology – cum ar putea inteligența artificială să separe informațiile corecte față de cele false? Un cercetător de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca pleacă de la 33 de mituri răspândite pe Internet (cum ar fi că dozele mari de Vitamina C sau ghimbirul pot preveni infectarea cu Coronavirus) pentru a arăta cum poate fi folosită logica descriptivă (o modalitate de organizare a enunțurilor pentru a fi procesate prin inteligență artificială) pentru separarea falsului de adevăr.

(excepție de la regulă)

17/04/2020 Beginning of the end of the Pandemic ? A comparison between Italy and Romania – România este prognozată a atinge vârful epiemiei la mijlocul lunii Mai, conform unei modelări realizate de Șerban Mișicu, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei

16/04/2020 Centralized and decentralized isolation strategies and their impact on the COVID-19 pandemic dynamics – autori de la Universitatea Politehnica Timișoara și The University of Texas at Austin (mulțumesc, Gabriela Grosseck pentru semnalare)

16/04/2020 A decision support system for optimizing the cost of social distancing in order to stop the spread of COVID-19 – autor de la Universitatea București

6.04.2020 Coronavirus and oil price crash – autor de la Universitatea Politehnică Timișoara

Nu am un mecanism perfect de monitorizare a acestor lucrări, așa că dacă știți vreuna care nu apare pe listă, îmi puteți scrie la madalina@comunicarestiintifica.ro.

În fiecare lună, trimit un newsletter despre Știință & Comunicare, cu articole care vorbesc despre cum poate fi mai bine promovată cercetarea în România. Include ce scriu aici, pe blog, dar și articole recente din alte limbi pe care le recomand și le comentez.
Vă puteți abona aici.

Credit imagine:  Science in HD / Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *